Medicus Universalis Nyirádon

Dr. Elek CsabaNyirádon a háziorvosi szolgáltatást tartós helyettesítésben Dr. Elek Csaba látja el 2023. októberétől. Dr. Elek Csaba végzettségeit tekintve szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus, genetikai epidemiológus, klinikai farmakológus és homeopata orvos. A nagy szaktekintély jelenleg Bazsi és Sümegprága háziorvosa, Nyirádon pedig helyettesítő háziorvos.

1983-ban végezte el Szegeden az egyetemet „summa cum laude” minősítéssel, Népköztársasági ösztöndíjjal. Kiskunfélegyházán kezdte pályáját szülészként, később Czeizel Endre intézetében dolgozott, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) programigazgatója lett, 4 éven át tevékenykedett itt. Főként az emberi öröklődéssel kapcsolatos tudományokkal foglalkozott. Bejárta a világot Ausztráliától az Egyesült Államokig. 28 könyvet írt, 360 közleménye jelent meg, főként angol nyelven publikált. Előadásokat tartott Prágától a norvégiai Bergen városán keresztül a Sydney-i egyetemig.  1993-ban a gyógyszeriparhoz szegődött, egy amerikai-magyar marketing irodának lett az osztályvezetője. 17 évet töltött ezen a területen, de a praxisát is folytatta, főként genetikai tanácsadással és meddő párok gyógyításával foglalkozott.  2002-től az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói kabinetjének a vezetője volt. Magasra ívelő karrierje mellett azonban mindvégig vágyott arra, hogy háziorvos legyen, csakúgy, mint édesapja. Budapest környéki településeken dolgozott, majd 2013-ban döntöttek úgy feleségével, hogy a Dunántúlra költöznek a család és a hivatás nyugodt megélése érdekében. 5 gyermeket neveltek fel.

Ekkor került Bazsiba, majd tavaly értesülve a nyirádi változásokról, örömmel nyújtotta be pályázatát és vállalta el a háziorvosi feladatok ellátását. Nyirádot már korábban feltérképezte, hiszen horgászszenvedélyének itt tud igazán élni.

Dr. Elek Csaba úgy véli, jelenleg mindazt kamatoztatja, amit színes, mozgalmas élete korábbi szakaszaiban megtanult. Munkája szépsége – ahogy megfogalmazza –, hogy sokoldalúságot kíván. Ezt látta édesapjától, aki Bács-Kiskun megyében dolgozott körzeti orvosként egészen magas koráig, az a fajta univerzális doktor volt, aki még fogat húzott, szülést vezetett le, vagy akár kisebb műtéteket is elvégzett. Ő magát is Medicus Universalisnak tartja, főként az elméleti területeket tekintve, ez az ő erőssége a szokványos háziorvosokkal szemben – mondja.

Nyirádot színvonalas községnek tartja, az emberek hozzáállása, egészségkultúrája magasabb, mint általában a vidéki településeken. Az iskolaorvosi feladatokat is ellátja, örömmel tapasztalja, hogy a fiatalok egészségesek, a többféle sportolási lehetőségnek érződik jótékony hatása. Súrlódásmentes együttműködési készséget tapasztal a betegek részéről, mindezek alapján hosszú távra tervez Nyirádon.