Természeti, földrajzi környezet

Nyirád a Dunántúl középső részén, a Bakony hegység délnyugati lábánál, Veszprém megye déli részén található. Ajka – Tapolca – Devecser – Sümeg városok által határolt terület középpontjában fekszik, mind a négy várostól kb. 15 km-nyi távolságra. Az Agár-tető északnyugati nyúlványainak tövében, a Kis-Bakony és a Deák-hegy alatt simuló lankás területen települt a község. A falu ÉK-i határában folyik a Kígyós-patak, és É-i határában egy halastó is található.

A nagy kiterjedésű községhatárt szinte minden oldalról erdő veszi körül. A régészeti lelőhelyek, az előkerült tárgyi emlékek bizonyítják, hogy a település, illetve annak közvetlen környéke szinte ősidők óta lakott.

A település fekvése híresen neveli, illetve tartja a nagy értékű védett növényeket, mint például a vad orchidea fajok, kankalinok, tavaszi hérics.

2005-ben a környezetvédelmi és vízügyi miniszter rendeletével „Nyirádi Sár-álló Természetvédelmi Terület” néven védetté nyilvánította a község külterületén található, összesen 360,5 hektár kiterjedésű területet.

A védetté nyilvánítás célja a földtani, talajtani és vízrajzi adottságok miatt a területen kialakult változatos növénytársulások, értékes növényfajok védelme és megőrzése. A terület természetvédelmi kezelését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látja el.

Nyirádnak természeti kincse az ivóvíz, ugyanis a község I/1-es, kiemelten védett karsztbázison helyezkedik el. A nyugat-balatoni regionális rendszert innen látják el ivóvízzel.